sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Rhubarb

Mä kävin pari päivää sitten pitkästä aikaa takapihalla ja jäin tuijottamaan haavi auki meidän raparperi pensasta. Viime vuoden sato oli sellainen ihan mukava, keräsin useamman reilun kokoisen varren ja sain parin piiraan lisäksi purkillisen pakkaseenkin. Nyt mulla meinas ihan ongelmaa pukata tämän kesän sadosta.


Varsia kasvoi läjäpäin ja suurimmat olivat ranteen paksuisia. Keräsin isoimmat pois ja spektaakkelia ihmettelemään tulleelle naapurille lahjoitin suoraan pari paksuinta vartta. Ne "pienemmät" saivat vielä jäädä odottamaan seuraavia vapaapäiviä.


Siinä mää sitten tuijotin maassa lojuvia varsia. Kävin vielä toisen puolen naapurille näyttämässä ja kysymässä, että kannattaakohan näistä enää mitään tehdä kun niin isoiksi ehtivät kasvaa. Naapuri oli sitä mieltä, että hyviä on vielä ja vinkkasi että oli jonkun kaverin tekemään raparperimehua maistanut. Mä pyörittelin siinä silmiäni ja keräsin varret sisälle keittiön tasolle lojumaan päiväksi. 


Vähän aikaa googletettuani löysin blogin ja siitä mukavan helpon ohjeen. Tarkka ohje osoitteesta ida365 . Käytin viiden litran kattilaa jonka pohjalle nakkasin silmämääräisen litran pilkottua raparperia, 4,7dl sokeria, yhden sitruunan kuoren sekä mehun ja päälle kaadoin reilu neljä litraa kiehuvaa vettä. Seos sai iltavuoron ansiosta jäähtyä rauhassa myöhään iltaan.


Se oli mukava silloin illalla väsyneenä huomata, että jaa juu mulla on melki viis litraa limua käsissä ja ei yhtään puhdasta tai korkillista pulloa johon änkeä talteen. Ratkaisin asian kaatamalla mehut pariin kannuun ja lykkäsin jääkaappiin. Pari päiväähän tuon pitäisi viileässä säilyä, mutta aika kiire tulee omalla porukalla litkiä pois. Hups.


Ongelmathan ei tietenkään loppuneet siihen. Tehtyyn mehuun kului vain neljäsosa raparperin varsista joten tänään työpäivän päätteeksi keittelin uuden viiden litran satsin mehua jäähtymään, pilkoin pari reilua purkillista pakkaseen ja leipaisin raparperikukon iltapalaksi (ohje osoitteesta kokitjapotit ). Eiköhän nää raparperit hetkeksi taas riitä. Ja ainiin, huomenna kaadan uuden mehusatsin pakasterasioihin ja laitan pakkaseen odottamaan pojun elokuisia synttäreitä :]

P.S. Mehuohjeessa neuvotaan laittamaan 400g sokeria. Kokeilin ekaan satsiin ja tuli kyllä aivan liika makiaa. Nyt toiseen satsiin laitoin silmämääräisesti reilu kolme dl ja luulen, että sillä tulee sopivan kirpakkaa. Toki tää makeakin versio napsaa ihan mukavasti kun planttaa sitruunavissyllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti