perjantai 29. elokuuta 2014

Ompuista hilloksi

Hillotushommissa

Takapihallamme kasvaa omenapuu, lajikkeeltaan valkea kuulas. Ihan sympaattista, että pihalla on omppupuu. Tosin petyin siihen, että valkea kuulas on nimensä veroisesti väriltään 'valkea' ja maultaan 'kuulas'. Ei siis tarpeeksi värikäs eikä maukas makuuni. Valtavan satonsa vuoksi pieni puu tuntui hukkuvan kasvaviin hedelmiin ja melkein päivittäin sai käydä keräämässä maasta mätiä pudonneita yksilöitä. Eilen sitten kerättiin pari ämpärillistä talteen ja koska vieläkin oksat notkuvat jäljelle jääneistä ompuista, laitoin viestiä eteenpäin, että suapi tulla keräämään jos omppuloista on vajetta!

Kannen alla kuplii

Aluksi ajateltiin viedä näitä mehustamoon, omppumehuhan on ihan jees ja raikas, mutta mehustamon ovet avautuvat vasta parin viikon päästä syyskuun puolella. Omenat eivät taida sinne asti säilyä tarpeeksi hyväkuntoisina. Sittenpä myö päätettiin, että tehdään hilloa! Saatiin ystäväpariskunnalta kesällä lahjaksi Jalluhilloa ohjeen kera ja oli kyllä niin maukasta, että päätettiin itekin kokeilla. Jallun sijasta käytettiin Meukowin v.s:ää kun sitä sattui kaapista löytymään. Ja koska olen sitä mieltä, että hyvää pitää jakaa, niin alla saamani resepti teidänkin iloksenne. 

Sukulaiset, olkaa huoletta, perintöreseptit on hyvässä tallessa ja niitä ei jaella kuin jälkipolville! :]

Lahjapurkit edestä
Lahjapurkit takaa

Jalluhillo

2kg perattuja omenia
1/2 dl vettä
1kg hillosokeria
1 vaniljatanko
1dl jaloviinaa tai konjakkia

 •  Laita lohkotut omenat kattilaan, lisää vesi ja kuumenna kunnes seos alkaa höyrytä.
 •  Lisää hillosokeri ja vaniljatangon siemenet ja sekoita.
 • Lisää alkoholi, keitä 10-15 minuuttia.
 • Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin

Välipalaherkku

Takuuvarma herkku! Osa pistetään pakkaseen odottamaan kylmiä kelejä ja pannarinhuuruisia pakkasiltoja, mutta hetihän sitä hilloa piti päästä maistamaan lounaan päälle. Vähän maustamatonta jogurttia alle ja iiiiso nokare hilloa päälle. On muuten hyvää!

Lopuksi jaoin osan hillosta lasipurkkeihin ja loput pakasterasioihin. Pakasterasiat jäävät omaan kaappiin, lasipurkeissa olevat menevät lahjoiksi. Kirpparilta tuli jo ajat sitten ostettua palanen vihreää sydänkuvioista kangasta. Käyttötarkoitusta ei aiemmin ollut kankaalle löytynyt, mutta lahjapurkkeja ne koristavat somasti ja toivottavasti ilahduttavat saajiaan :]

Syksy tulee, kirpakan tuulen ja tuoksun voi jo tuntea. Haikea jättää kesä taakse, yhtään "samanlaista" kesää ei viimeisen 5 vuoden aikana ole ollut. Joka kesä jotain uutta, haikeaa tai huikeaa, tapahtunut. Jännityksella odotaan tulevaa vuotta ja mitä se tuo tullessaan. Mutta ensin nautitaan syksystä ja luvasta käyttää villasukkia. Torkkupeittoprojekti on pahasti jämähtänyt, täksi syksyksi se ei ehdikään minua lämmittämään. Ehkä kevääksi sitten. 

5 kommenttia:

 1. Ihanaa! Hilloa! Pitää varmaan itsekin laittaa padat tulille, kun ensin jostain sais ne omenat metskattua. Mulle kyllä kelpaisi mikä vaan omenapuu, nyt joutuu kaikilta tuntemiltaan kyselemään, josko joku tuntisi jonkun joka ei jaksa kerätä omeniaan..

  PS. Kiinnostuksesta: voisiko konjakkihilloa tarjota lapselle (esim. kakun välissä); alkoholi kai haihtuu ja pelkkä maku jää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa keräämään, kuvista päättelin että asutte samassa maakunnassa :)

   Joo kyllä voi! Alkoholi haihtuu, kun tuota tosiaan keitellään se vartin verran. Makuun se tosin ehkä vähän vaikuttaa, mutta ei pahasti (jos maku tökkii lapsilla). Mäkin laittaisin kakun väliin namm!

   Poista
  2. Moi!

   Oo, kiitos tarjouksesta! Mulla kävi itse asiassa niin, että isäni lupasi saapua lapsen 1-vuotiskesteille omenaperäkärryn kanssa. Tältä vuodelta omenat on siis onnistuttu jo metskaamaan. Mutta jos pyörit joskus Helsingissä, voin lähtee vaikka kahville.

   Niin, ja mietin kans että kuinka aikaisin lapselle haluaa tehdä tutuksi maut kuten konjakki tai viski :D söin mäkin lapsena liköörikarkkeja ihan mielelläni, mutta..

   Poista
  3. Kiva kuulla, että omput järjestyi! Ja kiitos kahvikutsusta, pidetään mielessä jos siellä suunnalla liikun :)

   Poista
  4. Joo :) mulla jo sormet syyhyää päästä perkaushommiin. Nyt olen myös havainnut, että meidän (asutaan ok-alueella, muttei oo omaa taloa) huudeilla on myös joka toisen postilaatikon viereen ilmaantunut saa ottaa -laatikko. Vähän välipalaa vaunulenkeille :)

   Poista