torstai 16. lokakuuta 2014

God damn birds again

Joku nakuttaa olohuoneen seinää ulkoapäin. Päiväuneni häiriintyivät tiistaina ärsyttävällä tavalla. Raotan silmiäni ja mietin, että mikä peeveli siellä "taas". Jaksaisiko nousta...ah nyt se taisi lopettaa. Ummistan silmäni ja vaivun horrokseen..."nak nak nak" "nak nak nak" alkaa soida uudestaan. Pakko nousta ylös. Paikannan kohdan olohuoneesta ja pamautan. Jotain liikettä pihalla, hetken päästä nakutus kuitenkin jatkuu. Pihalle tutkimaan. Ulos päästyäni seinän ja katon raosta kömpi pieni lintu, mikä lie tintti. Heristän nyrkkiäni ja käsken muualle. Sitten takaisin unille.

Tänään uimahallireissun jälkeen lounasta syödessämme havahduimme uudestaan nakutukseen. Minä paukutin seinää sisältäpäin, puoliso lähti kurkkaamaan pihalta käsin. Palasi hetken päästä ison vitutuksen kera. Tikkahan se siellä. Napottanut seinään nyrkin mentävän reiän. Aluksi nauratti, sitten vitutti ja nyt taas naurattaa. Kohta taas vituttaa.

Puoliso puki paremmin päälleen ja lähti paikkaamaan reikää. Reikä paikattu ja hetki kulunut, niin se tikka nakuttaa jo toista kohtaa. Sitten google. Onko tikka rauhoitettu? Voiko sen ampua tai lingota jonnekin muualle? Ei tietenkään. Hieno homma.. Nyt se tinttikin tuolla taitaa syödä itseään villoista läpi.

Alla netistä poimittua.

"Tikat hakkaavat puuta ja muita materiaaleja pääasiassa kolmesta syystä: Ensiksikin ne voivat kuuluttaa reviiriään rummuttamalla, mikä on yleisintä lopputalvella ja keväällä. Tällöin parhaita paikkoja ovat sellaiset, joista kuuluu kovin ääni kuten lamppu- ja sähkötolppien metalliosat. Tikat saattavat myös olla etsimässä ravintoa, kuten toukkia ja hyönteisiä, joita ne ovat hyvin taitavia löytämään vanhoista puurakenteista. Tällöin tikka voi paljastaa seinän sisältä tuhojaan tekevän muurahaisyhdyskunnan. Kolmas mahdollisuus on, että tikka hakkaa reikää rakentaakseen itselleen yösijaa. Tällöin on linnun vakituisesti käyttämä paikka saattanut muuttua epäsopivaksi, esimerkiksi vettynyt. 

Joskus tikka alkaa hakata rakennuksia. Lähes aina kyseessä on yleisin tikkamme käpytikka, ja vain harva yksilö aiheuttaa häiriötä tai vahinkoa. Tikan aiheuttamiin ongelmiin ei ole yksiselitteistä ratkaisua, mutta joitakin mahdollisuuksia on olemassa: Jos tikka hakkaa aina samaa kohtaa, kohdan voi peittää kanaverkolla. Ruuanhakua ja myös reviirirummutusta saattaa vaikeuttaa linnun karkottaminen hätistämällä, jolloin se voi riittävän monta kertaa häirittynä alkaa etsiä ruokaa muualta. Ongelmapaikan viereen voi kiinnittää haukkatarroja tai vaihtoehtoisesti jotain ääntä pitävää tai liikkuvaa, kuten peltipurkkeja, tuulikelloja tai "vappuviipperän". Mikäli tikka näyttää etsivän yösijaa, auttaa tässä mahdollisesti isoreikäisen pöntön asettaminen pihapiiriin. Kottaraisen pöntöltä vaadittava reiän halkaisija eli 5,0 cm on hyvä tähän tarkoitukseen. Uusimpana olemme kuulleet tällaisen idean: Seiniin koputtelevista tikoista pääsee eroon seuraavasti. Hankitaan pyöreä puulätkä, johon maalataan viirupöllön naama tummalle pohjalle. Ripustetaan lätkä tai useampia niihin kohtiin, missä tikka hakkaa. Tarkoituksena on antaa vaikutelma kolossa pesivästä viirupöllöstä.

Käpytikka on rauhoitettu ympäri vuoden, kuten muutkin tikkalajimme. Sitä ei siis saa tappaa tai siirtää kuin alueellisen ympäristökeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla." 

Lähde:
Teksti Birdlife
Kuva Wikipedia

Kävin jo tarkistamassa vakuutusyhtiön kotivakuutuksen tuoteselostetta. Siinä sanotaan, että omakotivakuutus ei korvaa hyönteisten, rotan, hiiren, oravan, kanin, myyrän ja jäniksen aiheuttamia vahinkoja. Hahaa, soittoa vakuutusyhtiöön ja kuulostellaan mitä mieltä ovat päivän pähkinästä :]

Note to self: Seuraava koti ei puuta, ei vanha, ei perennapenkkejä, ei liikaa puita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti