tiistai 21. lokakuuta 2014

Suosittelen sinulle


Vuosi sitten olimme hyvän ystäväperheen luona käymässä ja menimme yhdessä ruokaostoksille. Heviosastolla ystäväni kauhoi, sanan varsinaisessa merkityksessä, ihan oudon näköisiä hedelmiä pusseihin ja ihmetteli että kyseinen tuote oli minulle ihan vieras. Tämä etelän hedelmä on kyllä näköjään niin vieraantunut aasialaisista juuristaan, että mämmikin on luonnollisempi juttu kuin eksoottiset hedelmät..

Samana iltana pääsin maistamaan tätä kummallista n. sitruunan kokoista ja hassun muotoista hedelmää. Ihastuin välittömästi! Maku on kermainen ja makea ilman kirpeyttä tai hapokkuutta. Vähän niinkuin mangokin. Uudella rakkaudella on monta nimeä; persimon/kaki/sharon. Nimi määräytyy kasvatusmaan ja lajikkeen mukaan. Ilmeisesti Espanjasta kotoisin oleva persimon taitaa olla käytetyin(?) lajike Suomessa ja sesonki alkaa aina näin loppusyksystä, hinta/laatusuhteeltaan parhain sato tulee Suomessakin myyntiin aina näin loppusyksystä.

Kotimaiset kasvikset sivusto kertoo hedelmästä näin:

KAKI / PERSIMONI / SHARON
(Diospyros kaki)
"Alunperin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko kakiksi, persimoniksi tai sahronhedelmäksi. Kaki muistuttaa keltaista tomaattia. Hedelmän kypsyessä kuori punertuu. Raa'at kakit ovat kovia ja syötäväksi kelpaamattomia, koska ne sisältävät paljon parkkihappoa. Hedelmät muuttuvat kypsyessään pehmeiksi, makeiksi ja hapottomiksi, maultaan hieman luumua muistuttaviksi.
Sharonia viljellään Israelissa. Se on kakin pidemmälle kehittynyt muoto, josta puuttuu parkkihappo. Siksi se on raakanakin makea. Se on myös täysin siemenetön, kun taas kakissa on muutama siemen. Hedelmän kuoressa on silloin tällöin ruskeita täpliä, mitkä johtuvat sen sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeatäpläinen sharon on siis täysin syötävä ja maultaan erittäin makea.
Kaki, persimoni ja sharon nautitaan useimmiten sellaisenaan. Kakin hedelmäliha on niin pehmeää, ettei sitä voi leikata lohkoiksi. Sen voi kuitenkin soseuttaa vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi. Kovempi sharon käy hedelmäsalaatteihin appelsiinin ja banaanin seuraksi, leivonnaisiin ja kylmän lihan lisäkkeeksi. Se maustaa mainiosti myös juusto- tai kinkkusalaatin. Soseena kaki sopii esim. vauvan ruuaksi, jälkiruokien kastikkeeksi, leivonnaisten täytteeksi ja paahtoleivän päälle.
Hedelmä säilytetään kylmässä, mielellään jopa +1 - +2 asteessa. Kakihedelmä on arka etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaati etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä."

Eilen sitten bongasin ensimmäisen kerran tänä syksynä isomman kasan näitä palleroita Prismasta. Hinta oli vielä reippaasti yli 3€/kilo, mutta pakko oli saada pari mukaan. Jälleen kerran mahtava makuelämys jota on saanut vuoden odottaa. Ehkä tämä pitkä odotus tekee hedelmästä entistä nautittavamman. Viime vuonna söin överit, ostin aina vähintään 10 hedelmää kun esim. Lidlistä niitä löytyi juuri sopivan kypsyisinä. Tänäkin vuonna tulen luultavasti syömään näitä niin, että korvista paukkuu.

Olen nauttinut hedelmän ihan sellaisenaan. Tai ensin tietenkin huuhdellut hyvin ja leikannut kannan pois, mutta säilyttänyt kuoren. Iltapäivällä ajattelin testata miten hedelmä sopisi banaanin kaveriksi smoothieen. Lapsosen kanssa kun on tullut tavaksi tehdä hänen unien jälkeen hedelmä smoothiet ja ryystää ne pilleillä alas :] Olisi myös hauska kokeilla salaatin seassa!

Onko tämä hedelmä sinulle entuudestaan tuttu? Miten olet tottunut syömään, sellaisenaan vai jonkun ruoan seassa? Entä mistä hedelmästä olet itse ollut positiivisesti yllättynyt?

1 kommentti:

  1. Tykkään kanssa noista. Kypsyysaste on vain aina hieman hankala kaikissakin eksoottisemmissa hedelmissä. Ja sitten pidän hyvistä sitrushedelmistä. Mehukkaista ja makeista. Mutta niitäkin vaikea löytää.
    Ja jännät nämä uudet sivut.

    VastaaPoista