keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Omakoti uudistuu

Muutettiin tähän omakotitaloon kohta tarkalleen vuosi sitten. Asuimme Pohjois-Savossa ja uusi koulupaikka meinasi muuttoa etelämpään. Koti löytyi parin kuukauden etsinnän päätteeksi. Kävimme vain kolmen talon näytössä ennen "ostopäätöksen" tekemistä. Olisi kai pitänyt kartoittaa vaihtoehtoja enemmänkin, mutta molemmille tuli niin hyvä fiilis tästä talosta ettei siitä vaan päässyt yli. Talon on suunnitellut, kuten muutkin tässä tienoolla, suunnittelukilpailun voittanut arkkitehtiopiskelija ja toteutuksesta vastasivat ammattikoululaiset. Alla lueteltuna joitain ostopäätökseemme vaikuttaneita kriteerejä.

 • Riittävän iso piha
 • Iso ruokailutila
 • Avara olohuone
 • Mahdollisuus autotallille
 • Korkeat huoneet
 • Erikoinen pohjaratkaisu ja monta jännää yksityiskohtaa

Tietty miinuksiakin löytyy. Talo on vino joka suuntaansa. Puolison Bosch guigo ristilaseri jäi vähälle käytölle. Yritettiin mallata sen avulla tauluja seinille, mutta ne näyttivät olevan vinossa. Ei auttanut kuin laittaa ne silmämääräisesti mallaamalla. Suurimmat seinäpinnat on päällystetty lasikuitutapetilla. Valoisalla jos niitä alkaa pidempään tuijottelemaan, niin tulee kasari fiilis. Hämärällä/pimeällä asiaan taas ei kiinnitä mitään huomiota. Sisätiloja on rempattu hyvin vähän, keittiö on uusittu 2000 luvun puolella, mutta olisin sinnekin tehnyt erilaisia valintoja jos itse olisin saanut päättää. Suihkua vastapäätä on ennen ollut ovi suoraan keittiöön. Ovi on poistettu, mutta tilalle on muurattu hiomatonta lasitiiltä. Jännä ratkaisu, varsinkin kun lasitiili antaa näkymän suoraan ruokailutilaan. Siinä on sitten vieraiden mukava ruokailla kun isäntäväki käy pesulla.. Löysinpä myös olohuoneen kattolaudasta kengänjäljenkin :D No sitä ei ehkä miinukseksi lasketa, enemmänkin sympaattiseksi yksityiskohdaksi. Ainakin tällä talolla on tarina ja kerrottavaa.

Mutta en valita. Kaikkine puutteineen tämä on koti ja olemme tehneet siitä näköisemme. Huomenna alkaa sitten se iso kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen remonttikin. Pari viikkoa meni eri firmoja kilpailuttaessa ja kas kummaa kannatti! Toki kuluja voi tässä remontin edetessä syntyä lisää, mutta alustavan arvion mukaan säästetään kyllä aika monta tuhatta euroa sillä ettei otettu työtä siltä ekalta remonttireiskalta.

Remontista tulee kokonaisvaltainen. Seinät, lattia, katto, lattialämmitys, kalusteet wc-pönttö ja valaistus menevät uusiksi. Sauna jää lattiaa ja oven listoja lukuunottamatta ennalleen. Muutos on todellakin kaivattu ja välttämätön. Lattiakaivon läheisyydestä pintamittaamalla ei kosteutta ole havaittu, mutta oletuksena on ettei laattojen alla ole vesieristystä ja kaadot kun ovat joistain kohdista aivan pielessä (vesi jää makaamaan) niin koneelliseen kuivatukseen joudutaan varautumaan. Asia on kuitenkin otettu jo remonttia suunnitellessa huomioon ja nyt vain toivomaan ettei näky olisi täysin lohduton kun laatttoja irroitellaan.


Tässä vielä kuva nykyisestä kompleksista. Väliseinä poistetaan kokonaan, ulko-oven vierestä 2,5m pituinen taso jonka alle tilat pyykinpesukonetta ja kuivausrumpua varten, tasoon upotettava kodinhoitohuoneen allas, uusi pönttö ja joku ihana sadevesisuihku tms. Värimaailmaa ollaan jo mallailtu ja päätöksiäkin tehty. Jotain huomioraitaa halutaan myös mukaan ettei tilasta tule liian planttu, raidan koko ja paikka on tosin vielä vähän hakusessa. Mut hyvä tästä tulee :]


2 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hauskalta teidän koti! Olisi kiinnostavaa nähdä vaikka pohjaa tai jotain, jos kerran on vinoa seinää ja muuta väärällään :) mä oon kyllä muutenkin sellainen asuntofiilistelijä, että selailen huvikseni jotain oikotietä ja mallailen mielessäni meidän huonekaluja pohjapiirroksiin.

  Toivottavasti teillä ei oo mitään kosteusvahinkoa!
  PS. Vastasin blogissani sun kommenttiin, kun kysyit niistä ötökkäkarkeista :) oli vähän unohtunut.

  VastaaPoista
 2. Hei meiltä kyllä löytyy sellai selkeä pohjakuva, mä voisin jossain vaiheessa sen kaivaa esiin :) Etuovella on muuten hauska Inspiroidu-juttu, voi selata eri kohteiden eri huoneita ja hakea esim ideoita sisustamiseen!

  Olihan siellä kosteutta, mutta ei mitään pommia onneksi. Nyt on infrapunakuivaimet tohottamassa vielä pari päivää, sitten toivon mukaan kuivaa ja pääsevät laatottamaan..

  VastaaPoista