maanantai 16. helmikuuta 2015

Niveltulehdusta pukkaa


Mulle kuuluu ihan hyvää, mut vähän huonoakin.

Reilu viikko sitten oikea polvi jäykistyi. Sitten vasen. Oikean polvi alkoi mennä jo parempaan, mutta vasen keräsi nestettä jo ihan reippaasti ja viikon olen nyt linkuttanut toispuoleisesti. Toissa aamuna heräsin kipuun sormissa. Jonkin sortin tulehdus levinnyt nyt polvien lisäksi nilkkoihin, varpaisiin, ranteisiin sekä sormiin. Sormia särkee lepotilassa ja käveleminen vaikeaa turvotuksen takia. Lauantai meni itkeskellessä. Pahimmat pelot vilkkuivat jo silmissä. 

Vuosi sitten näihin aikoihin kävin reumalääkärillä sormien jäykkyyden vuoksi. Mitään tulehdukseen viittaavaa ei löytynyt ja jatkotoimina vain seurantaa. Imetin vielä tuolloin joten oletettiin, että imetyshormoni(t) aiheutti jäykkyyden ja tuntemukset. Nyt imetyksen loppumisesta on kulunut se pari kuukautta joten itse en ajatellut, että syy seuraus yhteyttä siihen suuntaan enää voisi olla, varsinkin kun oireet ovat koko ajan asteittain pahentuneet parin viikon kuluessa, mutta mistäs näistä tietää.

Tänään sitten kävin terveyskeskuslääkärillä. Nuori mieslääkäri otti vastaan. Kokeili kaikki nivelet läpi, punktoi nestettä polvesta labraa varten ja määräsi verikokeet, virtsanäytteen ja ulostusnäytteen vielä päälle ja keskusteltiin vielä jatkosta. Erittäin asiallista hoitoa vaikka mummo käytävällä ilkkuikin nuoren mieslääkärin perään sanoen "älä sinä poika esitä, et sinä mitään kuitenkaan tiedä". Eikä ilmeisesti ollut edes menossa kyseisen lääkärin vastaanotolle. Kunhan piti päästä jotain sanomaan ihan muuten vaan kun siinä muiden mummojen ja pappojen kanssa palaveerasi. Nielin kiukkuni ja totesin itsekseni, että ihan varmasti tietää enemmän kun sinä ikinä.. Pidän tuollaista asennetta erittäin vahingollisena ihmiselle itselleen kuin ympärillä olevillekin. Älä ikinä arvostele ihmistä pelkän iän tai ulkonäön perusteella. 

Inhoan kaikkea piikittämistä (kun se kohdistuu minuun itseeni) ja aloitin hengitysharjoitukset ennakoidusti pyörtymisen välttämiseksi. Katse jonnekin kiintopisteeseen ja eikun hengittelemään. Toimenpide meni melko kivuttomasti ja oli ohi nopeasti. Lääkäri osasi hommansa eikä tällä kertaa tarvinut hälyttää sitä terveyskeskusapulaista pitämään varpaista kiinni (silmien pyörittelyä ja tuhahdus). Olen tyytyväinen ja rauhallisin mielin. Tää nyt on vaan taas tällainen pikku juttu eikä varmasti mitään vakavaa tai pitkäaikaista. Ja jos on niin murehditaan sitä sitten..

Mut jotain positiivistakin hei! Ensimmäinen sh-opintojen tentti takana ja läpi niin, että kolisi. Aseptiikka ja tartuntataudit samassa paketissa tabula (ent. moodle)-tenttinä eli tuloksen sai tietää välittömästi vastaukset palautettuaan. Olin tosi tyytyväinen, ei mennyt rimaa hipoen läpi. Tosin samalla pääsi tarkistamaan, että mitkä kyssärit olivat menneet pieleen ja heti rupesi ärsyttämään hölmöt virheet ja kompakysymykset joihin kompastelin urakalla. Mutta olen silti iloinen ja tyytyväinen. Yksi tehtynä, ja monen monta jäljellä :]

Tällä viikolla olisi vielä hoitotieteen, informaatiotekniikan ja dokumentoinnin tentit edessä. Viime torstaina kävin istumassa hoitotieteen luennot (osallistujamäärä oli alle kolmannes ryhmän kokonaismäärästä) sillä ajatuksella, että saisin valaistusta ja ymmärrystä aiheeseen. Toisin kävi. Iso kysymysmerkki otsalla poistuin neljän tunnin luennolta. Ehkä jopa tuntien itseni aavistuksen tyhmemmäksi kuin ennen luennolle osallistumista. Ylläolevassa kuvassa on yksi muistiinpanosivu läpikäydyistä asioista ja nyt jälkikäteen ponnistelen suuresti ymmärtääkseni mitä kaavio tarkoittaa. Lol.. Että onnea vaan tuleviin kokeisiin Pererro! Aseptiikka oli piece of cake tähän verrattuna :]

P.S. EBN = evidence baced nursing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti