tiistai 13. toukokuuta 2014

"Ostoslista"

Yleisön pyynnöstä ajattelin palata siihen isoon plussaan ja sen tuomiin hankintoihin. Kirjoitin ensin listan asioista mitä muistikuvani mukaan tuli hankittua raskausaikana. Kauhean pitkältä se litania näyttää ja tuntuu, että siitä vielä puuttuukin jotain. Täydentäkää te lukijat jos jotain olennaista jää uupumaan :]

Ihan ensimmäinen hankinta lapsoselle oli body, housut ja myssy heti niskaturvotus ultran jälkeen. Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä mitä olisin halunnut vauvalle ostaa tai siitä mikä olisi tarpeellista, joten marssin H&M:n vauvanvaateosastolle ja nappasin mukaani jotain söpöä. Kyseistä asua tuli pari kertaa käytettyä, mutta nyt kokemuksesta viisastuneen ostaisin vähän erilaista. Bodeissa mielestäni kannattaa tarkistaa se, että vastasyntyneen malleissa ja kokoluokissa hihansuista löytyy taitokset joilla hihansuut saa suljettua "tumpuiksi". Erilliset tumput toimivat kyllä, mutta niitä joutuu korjailemaan vähän väliä ja vauva mukeltaa niillä tassuilla aika paljon niin kunnollinen body olisi käytännöllisempi. Lapsoselle hankittiin minikoossa bodyn päälle vain potkuhousuja ja ne ovat ihan kivoja kyllä, mutta nyt hankkisin lisäksi sukkapöksyjä. Housuja joissa sukkaosa mukana. Ovat mukavat päällä, vauvalle ei tarvitse pukea erillisiä sukkia jalkaan ja sukkapöksyt saa kätevästi ja nopeasti riisuttua vaipanvaihdon yhteydessä. Minusta sukkapöksyt ovat aika suloisia, mutta helpottaisivat myös itse sukka-asiassa. Sopivia sukkia oli nimittäin hankala löytää, ne valuivat aina jalasta. Lisäksi kannattaa olla ainakin pari myssyä mitä vaihdella. Vaatteiden määriin en osaa oikein ottaa kantaa muuta kuin, että hanki mieluummin vähän enemmän kuin ajattelit. Vaihtovaatteet tulevat tarpeeseen!

Lapsonen syntyi vasta elokuussa, mutta pinnasänky tuli ostettua nettikirppikseltä jo alkuvuoden, joskus helmikuun aikana. Alkoi hahmottua vauvan todellisuus ja se mitä kaikkea voisi tarvita. Isoista huonekaluista oli helpoin aloittaa. Vauvalle makuuhuoneeseen pinnasängyn lisäksi tuli ostettua pinnasängyn reunapehmuste, varapeitto, lakanoita, muovitettua froteeta patjan suojaksi sekä Barbapapa-mobile.

Asuimme vauvan syntyessä vielä pienemmässä asunnossa joten teimme järkiratkaisun hankkimalla Ikeasta Mandal lipaston perinteisen hoitotason sijaan. Sitä ennen olin ostanut netistä pinnasängyn päälle laitettavan hoitotason ja sijoitin sen lipaston päälle. Lipaston laatikostoihin pesin lapsoselle vaatteita sekä järjestin tarvikkeita kuten topsipuikot, vanulaput, puhdistuspyyhkeet sekä erilaisia hoitavia rasvoja kuten sinkkivoidetta, bebanthenia ja perusrasvaa. Harsoja tuli hankittua kolmisenkymmentä kappaletta. Osan sain tädiltä ja loput kirpparilta, uutena maksavat aika paljon mutta kirpparilta löytää myös hyvin! Ja harsoja oman kokemuksen perusteella kannattaa olla. Alkuun ainakin sitä pyykkiä syntyi paljon ja ei tarvinut heti miettiä sitä pesemistä. Lipastoon tuli hankittua myös NenäFriida sekä Dexpanthenol Mylan nenätipat. Noita tippoja on eri merkkisiä, meillä vain sattui olemaan tuota kun saatiin neuvolan kautta.

Kylpyhuoneen puolelle hankittiin Ikeasta kylpyamme ja kirpputorilta siihen kylpytuki. Kylpytuki tosin osoittautui turhaksi, itselleni oli helpompi kannatella vauvaa kädellä kuin istuttaa tukeen. Sitten pari kylpypyyhettä ja Natusan Baby pesuainetta. Pesuainetta ei tosin olla kovinkaan paljon käytetty, ammeeseen silloin tällöin vähän lorauttanut mutta muutoin ihan vesipesulla ollaan menty ettei iho kuiva liikaa. Vaatteiden pesua varten ostettiin hajusteettomia pesu- ja huuhteluaineita.

Ostin ImseVimse kestovaippoja minikokoisina, kuoria ja imuja. Ensimmäiset kolme viikkoa käytettiin niitä ahkerasti päiväsaikaan ja öisin kertiksiä. Puolison reissuhommien alettua kestot jäivät kokonaan pois käytöstä. Asunnossa jossa yövyimme ei ollut ollenkaan pesukonetta joten kakkapyykin kuskaaminen ees taas Keski-Suomesta Pohjois-Savoon ei houkutellut. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kestoja, ehdottomasti ekologinen ja pidemmän päälle edullinen vaihtoehto vaikka kestovaipoillekin hintaa kyllä tulee. Kertiksiä niinkuin kestojakin pitää testailla erilaisia, että oman vauvan pyllyn muotoon sopiva malli löytyy. Useista kaupungeista löytyy paikkoja joista voi saada lainaan kestovaippalaukun tms. Kannattaa kysyä asiasta omasta neuvolasta!

Keittiön puolelle tuli sijoitettua Avent-merkkisiä tuttipulloja. Amazonista tilaamalla sai neljän pullon settejä pulloharjoineen ihan edulliseen hintaan. Pullojen mukana tilasin myös Avent-rintapumpun. Pumppu oli ehdottoman tärkeä heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Ylimääräisen maidon pakastusta varten hankin pienimpiä minigrip-pusseja mitä vain kaupasta löytyi. Keittiön tasolla vähän syrjemmässä ruoanlaittopisteestä oli kori johon sijoitin pestyt pullot ym odottamaan käyttöä.

Rattaista, Bumbleride Indie, olinkin jo aiemmin kirjoittanut. Saimme puolison isoveljeltä ja tämän vaimolta heidän vanhat Emmaljungan rattaat sekä Philips merkkiset itkuhälyttimet. Itkuhälyttimet tulivat kyllä tarpeeseen, ovat käytössä päivittäin koska lapsonen nukkuu päiväunet parhaiten pihalla rattaissa. Emmaljungat ovat yllättävän hyvässä kunnossa useista käyttäjistä huolimatta. Jouduimme kuitenkin hankkimaan pienemmät rattaat logistisista syistä. Emmaljungat on kuitenkin säilytetty ja niitä on lainattu ystäville jotka ovat tulleet lastensa kanssa käymään. Rattaisiin hankittiin myös Eisbärchen-merkkinen pakkaspussi. Kaukalopussi olisi ollut pienelle vauvalle järkevämpi ratkaisu. Sellaisen kun saa laitettua turvakaukaloon sekä rattaisiin. Pakkaspussi taas on isompi malli mikä on suunniteltu pelkästään rattaisiin. Autoilua varten ostettiin Brio Primo turvakaukalo. Taitaa olla siitä edullisimmasta päästä.

H-hetkeä eli synnytystä varten tuli pakattua sairaalakassiin aika paljon tavaraa; rintakumeja, maidonkerääjä, lampaanrasvaa (on muuten törkeän kallista tavaraa, Pohjois-Savossa kannattaa ostaa apteekin sijaan esim. Ykkösrastilta..), imetysliivit ja liivinsuojat sekä terveyssiteitä koska ei voinut tietää mitä sairaalalla oli tarjota. Suurin osa noista omista jutuista tuli kyllä tarpeeseen viimeistään kotiinpääsyn yhteydessä joten ei suinkaan turhia hankintoja!

Sälämälälaatikkoon tuli vielä ostettua tutti, Hug a Bub kantoliina sekä BB-sling rengasliina, pieniä pyyhkeitä naaman ja puklujen pyyhkimistä varten sekä apteekista desinfektolia hoitotason putsaamista varten. Tuntuu tosiaan edelleen siltä, että listasin tähän karmean määrän tavaraa ja silti olen melko varma että jotain puuttuu. Sen neuvon lopuksi vielä antaisin, että vaikka aluksi saattaa tuntua siltä ettei pienelle vauvalle halua mitään käytettyä ostaa, niin ei se pieni ihminen ymmärrä onko häntä varten ostetut tarvikkeet käytettyjä vai ei. Voit säästää puolet summasta kiertelemällä kirppareita ja tutkimalla nettikirppareita. Monen pienen vauvan tarvikkeista ovat myös aika lyhyen ajan käytössä joten senkin puolesta uuteen satsaaminen ei kaikessa kannata :]

Tässä vielä luettelemani asiat listana:
- vaatteet
- itkuhälytin
- pinnasänky
- rintapumppu
- tuttipullo
- tutti
- kylpytuki
- kylpyamme
- vaunut
- kantoliina
- rintakumi
- maidonkerääjä
- lampaanrasva
- imetysliivit
- varapeitto
- lakanat
- pyyhe
- topsipuikkoja
- vanulappuja
- desinfektol
- harsoja
- kestovaipat
- kertisvaipat
- pieniä pyyhkeitä
- hoitotaso
- turvakaukalo
- nenäfriida
- suolaliuos nenän huuhtelua varten
- korviketta
- muovitettu frotee
- liivinsuojat
- hoitolaukku
- terveyssiteitä
- bebanthen
- sinkkivoide
- perusrasva
- puhdistuspyyhkeitä
- hajusteeton pesuaine ja huuhteluaine
- pakkaspussi, kaukalopussi

Tämä teksti on omistettu hyvälle ystävälle joka vähän aikaa sitten kertoi iloisen uutisen. Paljon onnea odotukseen ja toivottavasti tästä oli jotain hyötyä *hali* :]

P.S. Nytpä muistin mitä unohtui! Sitteri, tai meidän tapauksessa koliikkikeinu koska löysin sellaisen tosi halvalla kirpparilta. Meidän käytössä ollut tosi tarpeellinen, lapsen saa ruokailun ajaksi vaikka viereen keinumaan ja pois koiran ulottuvilta jos piti pyykätä ym. Alemmassa kuvassa oleva sitteri kulkeutui lapsosen mummilassa käytettäväksi. 

3 kommenttia:

 1. Me muuten katseltiin samanmerkkistä pinnasänkyä nettikirppikseltä, kun olin raskaana. No, eipä o vieläkään hakittu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas tuo oli toinen pinnasänky mikä ostettiin :DD Ensimmäinen sai lähteä mummilaan tuon tieltä. Lapsonen on laitettu n. 3kk ikäisestä asti omaan huoneeseen nukkumaan, mutta joka yö me se tyyppi kyllä väliin haetaan :)

   Poista
 2. Kiitos, tästä on paljon apua. :)

  VastaaPoista